Plant:

Dropplant

Latijnse naam:

Agastache foeniculum

Verklaring naam:

Agastache betekent “met veel aren”: en dat is waar: deze plant bloeit over het algemeen heel uitbundig! Foeniculum is de Latijnse naam voor venkel; en dat verwijst dan weer naar de drop|anijs smaak van de plant.

Vorm plant:

Het is een stevige plant, met grote aar-vormige bloemen die eigenlijk bestaan uit heel veel kleine bloemen. Wordt afhankelijk van de standplaats tussen de 50 en de 100 cm.

Smaak:

Blad en bloem smaken naar drop of anijs.

Lekker:

In salades, op toetjes waar anijs ook lekker bij zou zijn, bij varkensvlees, als thee, als siroop. De kleine bloemen zijn, als je ze uit de aren haalt, ook prachtig ter decoratie.

Grondsoort:

Liefst in de zon, genoeg vocht in de grond maar liever geen natte voeten.

Plek:

In de zon, of een beetje halfschaduw

Knippen:

Het blad kun je gedeeltelijke afknippen zodra de plant boven de grond staat. Laat wel altijd voldoende staan zodat de plant door kan groeien.

Bloeiperiode:

Van juli tot en met september. Afgelopen jaar zelfs tot eind oktober!

Tja… sterrenmunt-thee. Vind jij dat ook zo lekker? Dat zoete van de zoethout en de anijs, dat frisse van de munt, en ook nog een beetje venkel. Wel jammer, dat het door die zoethout niet zo goed voor je is als je een hoge bloeddruk hebt. Dat komt omdat er in zoethout een stofje zit: Glycyrrhizine. Als je hier teveel van eet of drinkt, houd je vocht vast en dat werkt bloeddruk verhogend.

Maar: goed nieuws!

Je kunt ook een dropplant in je tuin zetten. Van de blaadjes van deze plant, kun je eenvoudig thee maken. Vers of gedroogd… allebei lekker. En die thee, die doet mij qua smaak dus heel erg aan die sterrenmunt thee denken. Maar dan dus veel gezonder 😉

Het grappige is, dat heel veel mensen deze plant al lang in de tuin hebben staan, maar helemaal niet weten wat je er allemaal mee kunt!
Ze hebben hem vaak gekozen, omdat bijen en hommels er ook dol op zijn. Het is in de zomer dan ook een drukte van jewelste bij deze mooie plant. Hij bloeit ook nog eens heel lang, is best stevig dus je hoeft je geen zorgen te maken dat hij omwaait of zo.

Kortom: een hele makkelijk plant! Hij is behoorlijk winterhard, maar mochten we een elfsteden-winter krijgen, dan hoef je je nog geen zorgen te maken. Hij zaait zich namelijk behoorlijk uit.

En voordat je denkt: Ojee, DAT is een probleem: die kleine kiempjes hebben al zo’n heerlijke anijs-achtige smaak, dat veel sterrenkoks hem gebruiken als “cress”.

Je weet wel, van die kleine prachtige kiempjes die je wel eens op je bord vindt in een restaurant… Wat let je om de kiemen die je weg wilt wieden, ook op je bord of door de sla te gooien? 😉

Het leuke is bovendien, dat je de blaadjes van de volwassen dropplant ook in de salade kunt gebruiken! Je kunt je voorstellen, dat die anijs-achtige dropsmaak iets heel bijzonders geeft aan een salade.

Of strooi de bloemetjes eens over een toetje… Als je de grote bloem (het is een soort aarvorm) even tussen je handen rolt dan kun je de kleine bloemetjes er makkelijk uithalen.
Ze zijn heel lekker op vanille ijs of een ander romig toetje, zoals crème brulee.

Of maak er een siroop van, ook heerlijk!

Ingrediënten

 150 ml Water
 250 g Suiker
 2 Citroenen
 20 g Blaadjes van je dropplant

Aanwijzingen

1

Doe het water met de suiker in een pan en breng aan de kook. Laat een paar minuten koken, zodat de suiker goed is opgelost.

2

Snijd ondertussen de blaadjes van je dropplant in smalle reepjes. Haal de pan van het vuur en laat de snippers 15 minuten trekken in het suikerwater.

3

Neem een grote zeef en filter de blaadjes weer uit het mengsel. Je mag nog wel even met de bolle kant van een lepel zoveel mogelijk sap uit de blaadjes duwen.

4

Breng dit mengsel heel voorzichtig aan de kook, en meng het citroensap erdoor. Laat het mengsel een paar minuten inkoken, totdat het wat dikker wordt. Als je een druppel op een oud schoteltje laat vallen, dan moet het een druppel vormen die langzaam naar beneden loopt.

5

Steriliseer een glazen flesje door het even in een pan met kokend water te dompelen. Of, als je een quooker hebt, giet je er kokend water er in en laat het even 2 minuten zo staan.

6

Gooi het flesje leeg, giet je siroop er in en sluit af.

7

Je kunt dit een paar weken goed houden in de koelkast. Maar dat is waarschijnlijk niet nodig. Zo lekker! Je maakt de limonade door de siroop te mengen met (bruisend) water. Afhankelijk van jouw smaak ongeveer 1:6 - 1:8.
Helemaal leuk, als je in een glas limonade een paar kleine dropplant-bloemetjes gooit. Of, nog leuker: leg een paar dropplant bloemetjes in een ijsblokjes-vorm. Ziet er geweldig uit als je die in je dropplant-limonade gooit!

Zelfgemaakte limonade